Acceptatie omgeving

Problemen en oplossingen voor statische elektriciteit bij rotogravure / diepdruk

Rotogravure/diepdruk is speciaal ontwikkeld voor grote tot zeer grote grafische oplagen met behulp van een diepdrukpers. Tijdens het diepdrukproces draait de drukcilinder in de inktpan waar de gegraveerde cellen zich vullen met inkt. Terwijl de cilinder uit de inktbak draait, wordt overtollige inkt verwijderd door het doctorblad. Verderop komt de cilinder in contact met het substraat, dat ertegenaan wordt gedrukt door de met rubber beklede afdrukrol.

Rotogravure_sketch

Er wordt een elektrostatische lading gecreëerd op het oppervlak van het materiaal terwijl het door de drukmachine beweegt met voortdurende contact- en scheidingsbewegingen, wat bemoeilijkt wordt door de snelheid van het proces. De oppervlaktelading kan zich opbouwen tot potentieel gevaarlijke niveaus in de diepdruksectie, waar het gebruik van inkt op basis van oplosmiddelen een gevaarlijke situatie creëert. Een vonk van een elektrostatische ontlading kan het mengsel van oplosmiddel en zuurstof ontsteken, wat uiteindelijk brand kan veroorzaken. ATEX-gekeurde statische eliminatoren neutraliseren deze statische ladingen voor en na het drukstation, waardoor statischvrije en veilige diepdruk mogelijk wordt. Simco-ION raadt ook statische controleapparatuur aan bij de afwikkel- en opwikkelsecties, om schokken bij medewerkers en het aantrekken van stofdeeltjes, veroorzaakt door statische elektriciteit, te voorkomen.

 

Roto_Gravure_zoom

In elke druksectie passeert het materiaal meerdere rollen en wordt een statische lading gecreëerd. ATEX-gekeurde statische eliminatoren, zoals de Performax Easy (IQ) EX, neutraliseren de elektrostatische lading voor en na het drukken om te voorkomen dat statische lading een mogelijke ontstekingsbron wordt. Vervuiling op de statische eliminator, door inkt of stof, wordt herkend zodat de efficiëntie van de ionisatieapparatuur kan worden bewaakt door de Manager IQ. Als de efficiëntie onder een voorgeprogrammeerd niveau komt, krijgt de medewerker een waarschuwing zodat hij de aangegeven statische eliminatoren kan onderhouden of schoonmaken.

Veelgebruikte producten

Problemen en oplossingen voor statische elektriciteit in rotogravure/diepdruk

In de wikkelsectie kan het materiaal opnieuw hoge statische ladingen creëren door de drukrollen, waardoor medewerkers schokken krijgen als ze dicht bij het materiaal zijn en waardoor het telescopische effect op de eindrollen ontstaat. Aangezien de afstand tot het materiaal op de wikkelaar verandert, is er een ThunderION IQ of Performax Easy IQ statische eliminator nodig om de statische ladingen die ontstaan tijdens de laatste wikkeling effectief te elimineren. Aanvullende eisen zoals een vooraf gedefinieerd statisch niveau of het waarborgen van de veiligheid van het personeel, door gebruik te maken van een IQ Manager Systeem met inline statische meting en Closed Loop Feedback-technologie, is mogelijk. De Manager IQ kan via een veldbusverbinding rechtstreeks worden aangesloten op de PLC van de drukkerij. Een alarm waarschuwt de operator als de elektrostatische lading een gevaarlijk niveau bereikt.

Het Manager IQ-systeem biedt alle essentiële informatie om de veiligheid van het personeel te verhogen en de kans op brand tot een minimum te beperken, zodat een hoge kwaliteit en concurrerende diepdruk gegarandeerd zijn.

Zoek een Simco-vertegenwoordiger bij u in de buurt of abonneer u op het Youtube-kanaal Simco-Ion static control Europe

IQ_Manager

Downloads

Gerelateerde producten

Roto_Gravure_inline

In contact komen

Simco-ION biedt snelle, efficiënte en deskundige ondersteuning. Neem contact op voor technisch advies of om een oplossing op maat voor uw toepassing te bespreken.

Employee of Simco-ION