Acceptatie omgeving

Statische elektriciteit veroorzaak problemen bij digitaal inkjetprinten

Digitaal printen wordt tegenwoordig in steeds meer markten gebruikt. Statische elektriciteit kan echter voor veel problemen zorgen, zoals (druk)fouten. Problemen die kunnen optreden zijn; het aantrekken van stof, slechte (onscherpe, wazige) printresultaten of vuile printkoppen (dus korte productieruns). Zelfs machinestops kunnen het gevolg zijn. Al deze gevolgen resulteren in meer kosten, langere productietijden en verspilde tijd aan het oplossen van fouten.

Fabrikanten die (in één doorgang) vlakke oppervlakken zoals papier, karton, houten vloeren en vooral plastic platen digitaal bedrukken, kunnen meerdere problemen ervaren in hun druksecties veroorzaakt door hoge statische ladingen. Om dit probleem op te lossen, worden verschillende statische metingen uitgevoerd om precies te weten waar de statische lading wordt gegenereerd en waar deze geneutraliseerd moet worden, met behulp van een FMX veldmeter of in-line statische meting.

DigitalPrintingSamples

Tijdens het ontstapelen wil de enkele plaat door statische lading aan de stapel blijven plakken: door geïoniseerde lucht tussen de platen te blazen met (vlakke) ioniserende luchtnozzles of luchtmessen met ionisatiestaaf wordt dit probleem opgelost zodat slechts één enkele statisch neutrale plaat de lijn ingaat. Tijdens het transport wordt de plaat gereinigd met geïoniseerde lucht, met het Typhoon systeem of met een (roterende) borstel in combinatie met een industriële statische eliminator. Na de coronabehandeling van de kunststofplaten is opnieuw ontlading nodig om ervoor te zorgen dat de behandelde plaat zijn weg zonder statische lading vervolgt.

Bij het betreden van de digitale drukzone met meerdere drukkoppen is een vooraf gedefinieerd laag statisch niveau nodig om een hoge drukkwaliteit en continu schone drukkoppen te garanderen, wat resulteert in lange productieruns. Om dit te bereiken kan een Simco-ION IQ Manager systeem real-time beheer- en bewakingsopties bieden met een volledig gecontroleerd Closed Loop Feedback systeem (CLFB). Dit systeem bewaakt en bestuurt alle aangesloten statische apparaten en kan via een veldbusverbinding rechtstreeks worden aangesloten op de PLC van de machine. In-line meting en datalogging van statische ladingsniveaus kan worden gebruikt voor kwaliteitsrapportage.

Dit levert alle informatie over de efficiëntie en het vereiste onderhoud van de staven, evenals de statische lading inclusief alarmen en andere opties om de controle over de lijn, de veiligheid en de kwaliteit te verhogen, wat allemaal resulteert in concurrerend digitaal afdrukken met hoge kwaliteit!

Wilt u meer weten over het effect van statische elektriciteit?

Vind een Simco-ION vertegenwoordiger bij u in de buurt.

Of abonneer op het Simco Nederland Youtube kanaal

Downloads

DigitalInkjetprinting

In contact komen

Simco-ION biedt snelle, efficiënte en deskundige ondersteuning. Neem contact op voor technisch advies of om een oplossing op maat voor uw toepassing te bespreken.

Employee of Simco-ION