Acceptatie omgeving

Statische elektriciteit veroorzaakt brand in coatingsectie

Fabrikanten van verpakkingen kunnen te maken krijgen met veelvuldige branden in hun coatingsectie veroorzaakt door vonken van hoge statische ladingen. Operators die met dit probleem worden geconfronteerd, wenden zich tot industriële ionisatie-oplossingen om deze statische problemen op te lossen.

Elke machinesectie kan verschillende ionisatiestaven vereisen omdat de afstand tot het materiaal varieert. Ook de verschillende soorten rollen die het materiaal passeert beïnvloeden het niveau van statische lading op de baan. Speciale aandacht voor veiligheid is vereist in de Ex-zone, waar alleen ATEX-1gekeurde elektrostatische eliminatoren zijn toegestaan.

Er moeten verschillende metingen worden uitgevoerd om precies te weten te komen waar de statische lading wordt gegenereerd en ontlading noodzakelijk is. Om de exacte statische lading te meten is een handheld FMX veld (statische) meter nodig of een IQ Sensor bar voor in-line meting.

 

Coating Machine
A
A
B
C
D

Het afwikkelen van plastic folie kan statische ladingen creëren tot 20 kV of meer en de baan moet direct na het afwikkelen geneutraliseerd worden. Het installeren van een ionisatiestaaf voorkomt ook dat statische lading stofdeeltjes aantrekt. Als het materiaal een coronabehandelaar passeert, ontstaat er een enorme statische lading op het materiaal en wordt een ontladingssectie (in Close Loop Feedback; CLFB) aanbevolen. Voordat het materiaal de coatingsectie ingaat (ATEX-zone), moeten beide zijden van het materiaal worden ontladen om te voorkomen dat de bestaande statische lading een mogelijke ontstekingsbron wordt die tot brand kan leiden.

In de coatingsectie passeert het materiaal meerdere rollen en wordt de statische lading opnieuw opgewekt. ATEX-gecertificeerde ionisatiestaven neutraliseren de statische lading aan beide zijden van de baan om te voorkomen dat statische lading een mogelijke ontstekingsbron wordt. De vervuiling en het efficiëntieniveau kunnen worden bewaakt door de IQ manager. Als de efficiëntie onder een voorgeprogrammeerd niveau komt, krijgt medewerker aan de hand van de PLC een waarschuwing zodat hij de aangegeven ionisatiestaven kan onderhouden. Tijdens het droogproces kan het materiaal zich opnieuw opladen door de temperatuurschommelingen in de droger. Hier en ook voor het lamineerproces neutraliseren ionisatiestaven van 24V de baan en voorkomen ze dat statische elektriciteit zich tussen de lagen ophoopt.

Bij de laatste (her)wikkelaar kan het materiaal opnieuw hoge statische ladingen creëren door de drukrollen, waardoor operators schokken kunnen krijgen als ze in de buurt van het materiaal komen. Omdat de afstand tot het materiaal bij de opwikkelaar verandert, is een ThunderIon IQ nodig om de statische ladingen die tijdens de laatste wikkeling ontstaan effectief te elimineren. Aanvullende eisen met betrekking tot statische lading of het waarborgen van de veiligheid van het personeel kunnen worden gecreëerd met behulp van een IQ Manager systeem met in-line statische meting en Closed Loop Feedback-technologie. De IQ Manager kan rechtstreeks worden aangesloten op de PLC van de coatinglijn via een veldbusverbinding. Een alarmniveau waarschuwt de operator als de statische lading een gevaarlijk niveau bereikt. In-line meting en datalogging van statische ladingsniveaus kan worden gebruikt voor kwaliteitsrapportage. Op deze manier levert het Manager IQ-systeem alle essentiële informatie om de veiligheid van het personeel te verhogen en de kans op nieuwe branden tot een minimum te beperken.

Wilt u meer weten over het effect van statische elektriciteit?

Vind een Simco vertegenwoordiger bij u in de buurt of abonneer u op het Simco Europe Youtube kanaal

Gerelateerde producten

Downloads

In contact komen

Simco-ION biedt snelle, efficiënte en deskundige ondersteuning. Neem contact op voor technisch advies of om een oplossing op maat voor uw toepassing te bespreken.

Employee of Simco-ION