Acceptatie omgeving

Statische elektriciteit kan brand of een explosie veroorzaken

Probleem: Statische elektriciteit kan een hoge lading opbouwen op een materiaal tijdens vele processen en in vele omgevingen. Wrijving tussen rollers en folie creëert een lading die erg hoog kan worden en wanneer de statische elektriciteit niet op tijd wordt verwijderd, kan er een ontlading van de statische elektriciteit plaatsvinden. Dit kan brand veroorzaken, vooral in gebieden met een hoog risico op ontstekingen waar brandbare gassen beschikbaar zijn voor ontsteking. De vonk die wordt opgewekt door statische elektriciteit kan een explosie veroorzaken. Dit is vaak het geval bij bijvoorbeeld flexodrukmachines of coatingmachines.

Elke nieuwe wrijving in machines bouwt lading op. De ladingen kunnen snel zeer hoog worden. Statische ladingen van meer dan 100 kV zijn niet ongebruikelijk. De statische lading kan gemeten worden met behulp van een statische meter, de FMX-004. Wanneer een statische lading een bepaald niveau overschrijdt, kunnen spontane ontladingen en vonken optreden. Dit kan leiden tot ontbranding van de dampen en hoogstwaarschijnlijk tot brand.

Oplossing: In explosiegevaarlijke of gevaarlijke zones (met oplosmiddelen in brandbare mengsels) is het erg belangrijk om het statisch niveau onder 3000 V te houden om spontane vonken en ontladingen te voorkomen. Ionisatiestaven of statische eliminatoren moeten in verschillende stadia van het proces worden geplaatst om het niveau onder 3000 V te houden. Producten die in deze toepassing worden gebruikt zijn: P-Sh-N-Ex of Performax Easy EX speciaal voor gebruik in ATEX zones.

Volledige controle over alle statische niveaus in de machine kan worden bereikt door middel van de Manager IQ Easy in deze ATEX zones. Een korte video over deze speciale industriële statische eliminatiesystemen voor statische opheffing vindt u hier.

Wil je industriële statische lading elimineren en weten hoe je statische elektriciteit kunt ontladen?

Statische elektriciteit elimineren

Simco-ION ionisatiestaven of statische eliminatoren genereren een elektrisch veld dat ervoor zorgt dat de luchtmoleculen in de buurt van de staaf uiteenvallen in positieve en negatieve ionen. Omdat tegengestelde ladingen elkaar aantrekken, zal elk statisch elektrisch geladen materiaal dat in de buurt van de staaf komt ionen aantrekken totdat de lading op het materiaal geneutraliseerd is. De materialen worden niet langer door elkaar of door machineonderdelen aangetrokken. Het aantrekken van stof, explosie- of brandgevaar en elektrische of statische schokken voor het personeel als gevolg van statische ontlading worden vermeden. Simco-ION produceert en biedt een zeer breed assortiment ionisatiestaven. Neem contact op met uw lokale agent of distributeur voor het beste advies over wat u moet gebruiken en hoe u de statische elektriciteit in uw proces kunt elimineren.

 

Nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief voor bedrijfsnieuws, productupdates en releases.

Newsletter

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

In contact komen

Simco-ION biedt snelle, efficiënte en deskundige ondersteuning. Neem contact op voor technisch advies of om een oplossing op maat voor uw toepassing te bespreken.

Employee of Simco-ION