Acceptatie omgeving

Statische elektriciteit meten

Het meten van niveaus van statische elektriciteit kan nodig zijn om uit te zoeken of je problemen hebt met statische elektriciteit. In veel gevallen worden in productieomgevingen ongewenste verschijnselen waargenomen, zoals het vastplakken van platen of het afstoten van platen. De echte oorzaak van deze ongewenste problemen kan niet worden gezien en daarom is het meten van statische elektriciteit nodig. Dit kan gedaan worden met een statische elektriciteitsmeter, zowel inline in de machine als via een handheld apparaat. Het meten van statische elektriciteit met een meter geeft inzicht in zowel de hoeveelheid statische elektriciteit (kV) als de polariteit van de statische elektriciteit. Deze kennis vormt de basis voor het vinden van een oplossing voor het probleem.

Elektrostatische meter

Static-meterAls je te maken hebt met statische elektriciteit of een statische lading, geeft het meten van de lading je inzicht. Statische lading bouwt zich op op oppervlakken met een hoge weerstand. Om de weerstand te meten kun je oppervlakte meetapparatuur of een oppervlakte weerstandsmeter gebruiken. Om statische lading te meten gebruiken we meetapparatuur met een Spanningssensor. Statische elektriciteit meten met een multimeter is geen optie omdat de ingangsimpedantie te laag is. De waarde van statische elektriciteit overschrijdt normaal gesproken vele kiloVolts.

De statische lading wordt gemeten in termen van kV en een bepaalde polariteit voor de spanning. Om in kiloVolt te meten is een zeer hoge impedantie nodig. Simco biedt je meetapparatuur om meer te weten te komen over statische elektriciteit.

Simco-Ion biedt twee opties om de statische energie in kV te meten. Ook biedt Simco een indicator die gebruikt kan worden om de aanwezigheid van statische elektriciteit en statische lading op voorwerpen te bepalen.

 1. Handheld Simco statische meter op batterijen, de FMX-004
 2. In-line machineconfiguratie, de IQ Statische Sensor Bar
 3. De aanwezigheid van statische energie detecteren met de TensIOn

Meetinstrumenten kunnen helpen om het onzichtbare fenomeen statische lading zichtbaarder te maken. De meters doen dit door het elektrische veld te meten met de elektrische veldmeter. Het antwoord op de algemene vraag “kun je statische elektriciteit meten” is dus ja.

Een statisch meetapparaat is vooral nuttig wanneer je problemen zoals statische schokken tegenkomt. Meer over wanneer het nuttig is om statische lading te meten met een statische meter?

 • Om de bron van de opbouw van statische elektriciteit te lokaliseren
 • Voor het lokaliseren van de polariteit van de statische elektriciteit
 • Na een antistatisch systeem om de effectiviteit van de statische eliminatoren te meten
 • Voor actieve volledige controle van de ionisatie in niveau en polariteit inline in machines.
 • Kwaliteitscontrole op statische elektriciteit voor uw klant
 • Als controle na een statische oplader (instellen van niveaus van statische spanning)

Handzame en compacte statische meter

Om te bepalen of en waar zich een statische lading bevindt, kan een draagbaar instrument, de statische veldmeter FMX-004, worden gebruikt. De elektrische veldsterkte kan worden gemeten op een ingestelde afstand zonder contact. De Sensor IQ Easy , een inline industriële statische meter, biedt nog meer mogelijkheden voor volledige controle van de statische lading. De spanningssensor meet het elektrische veld zelfs in machines met hoge snelheden en biedt zelfs de optie voor een volledige regeling tot 0 kV.

De meter levert meetwaarden aan apparaten in een statisch regelsysteem (IQ Easy systeem). Dit volledige regelsysteem is ontwikkeld door Simco-Ion. Het maakt actief regelen van lading en meten mogelijk. Bovendien kunnen de meetwaarden via de Manager IQ Easy worden gelogd voor verdere evaluatie. Hiermee beschikt u over een uniek instrument om uw proces te controleren en procesparameters vast te leggen voor kwaliteitscontrole.

De Simco FMX-004 is een handige, compacte en handzame statische veldmeter in zakformaat. Het instrument voor het meten van statische elektriciteit geeft de statische elektriciteit weer, gemeten in kV en polariteit.

Met deze digitale statische meter(uitlezing) kun je statische metingen uitvoeren als onderdeel van je industriële statische controle. Met deze elektrostatische veldmeter of ook wel statisch meetapparaat genoemd kun je de veldsterkte meten en opslaan. De elektrische lading wordt gemeten in eenheden van kV en een plus of min polariteit.

Je kunt er statische elektriciteit mee meten op lastige plaatsen door de bovenkant van de handmeter te richten op de plek die je wilt meten.

Het werkingsprincipe van de statische meter is een oscillerende spanningssensor. De sensor is beschermd in de behuizing. De juiste meetafstand wordt weergegeven door twee geïntegreerde LED’s. De meter werkt op batterijen.

In-line statische meter

Continu statische metingen in machines kunnen worden uitgevoerd met de in-line statische meter. Een groot aantal spanningssensoren wordt in een balk gemonteerd. De spanningssensoren nemen elk een deel van de bewegende baan en meten de spanning van de baan op de verschillende plekken. De gegevens van de sensorsegmenten worden doorgestuurd naar de backbone van het statische besturingssysteem, de Manager IQ. De gegevens van de sensoren kunnen worden gebruikt voor het regelen van antistatische apparaten die een lading compenseren of een bepaald niveau van statische elektriciteit mogelijk maken. Het gebruik van de gegevens hangt af van de specifieke behoefte of vereiste in die stap van het productieproces.

Hoe zien statische meters eruit?

Simco-ION statische ladingsmeters zijn er in verschillende vormen en lengtes. Alle statische energiemeters gebruiken specifieke elektrische veldsensoren in één of meer configuraties om statische lading te meten. De compacte handheld statische elektriciteitsmeter, de FMX-004, is de meest gebruikte meter in de industrie. De handheld statische energiemeter wordt gebruikt voor het meten van statische elektriciteit in machines.

De robuuste elektrostatische voltmeter meet zowel positieve als negatieve lading. De statische meter is standaard gereedschap voor veel operators en is beschikbaar in veel productiefabrieken wereldwijd.

De FMX-004 wordt ook gebruikt door studenten om objecten te meten in laboratoriumomgevingen. In productielijnen wordt de IQ Easy Static Sensor Bar gebruikt in verschillende lengtes tot 4 meter.

 

Hoe ziet statisch elektriciteit meten eruit?

How can I measure static electricity?

Het meten van statische elektriciteit is niet moeilijk. De FMX-004 wordt geleverd met een volledige handleiding. Ook kun je hier online een complete video vinden over het meten van statische energie met de FMX-004. De Manager IQ Easy en speciaal de Static Sensor Bar biedt opties voor volledige controle van statische lading of statische energie in zowel niveaus als polariteit. Een video over alle opties voor volledige controle is hier te vinden.

05-FMX-_uitsnede00-SENSOR-IQ-EASY-_uitsnede

Meetapparatuur voor statische elektriciteit

Om statische lading te meten heeft Simco statische meetapparatuur met een Spanningssensor ontwikkeld. De spanningssensor geeft een goede indicatie van de statische lading. De waarde van statische elektriciteit overschrijdt normaal gesproken vele kiloVolts(kV).

De statische lading wordt gemeten in termen van kV en een bepaalde plus- of minpolariteit voor de spanning. Om in kiloVolt te meten is een zeer hoge impedantie nodig. Simco biedt u meetapparatuur om meer te weten te komen over statische elektriciteit. Simco-Ion biedt twee soorten statische meetapparatuur:

 1. Handheld statische meter – FMX -004
 2. In-line statische meter – IQ Statische Sensor bar

Een eenvoudige manier om te bepalen of er een statische lading aanwezig is kan gedaan worden met behulp van een Static Checker. Simco-Ion produceert daarvoor de TensION statische bar checker.

Simco-Ion biedt nu een Hoogspanningsdetector die werkt voor zowel AC als DC statische neutralisatie- en laadstaven van alle merken en merken. De TensION Voltage Detector is een eenvoudige manier om vast te stellen of er hoogspanning op de pinnen van de statische staaf staat. De TensION is handzaam en zo groot als een pen en kan eenvoudig worden toegevoegd aan je gereedschapsset.

Sensor_IQ_Easy

Sensor IQ Easy

Een sensor die de elektrostatische lading van een baan meet, kan worden toegevoegd aan het IQ Easy-platform. De Sensor IQ Easy is een staafvormig apparaat dat tot 16 sensorkoppen kan bevatten. Elke sensorkop kan op een strategische positie op het web worden geplaatst om de elektrostatische lading te meten.

Een sensor die de elektrostatische lading van een baan meet, kan worden toegevoegd aan het IQ Easy-platform. De Sensor IQ Easy is een staafvormig apparaat dat tot 16 sensorkoppen kan bevatten. Elke sensorkop kan op een strategische positie op het web worden geplaatst om de elektrostatische lading te meten.

Sensor IQ Easy
Sensor IQ Easy 2.0 EX

Sensor IQ Easy 2.0 EX

Een sensor die de elektrostatische lading van een baan meet biinnen explosiegevaarlijke omgevingen (ATEX). Kan worden toegevoegd aan het IQ Easy-platform. De Sensor IQ Easy is een staafvormig apparaat dat tot 16 sensorkoppen kan bevatten. Elke sensorkop kan op een strategische positie op het web worden geplaatst om de elektrostatische lading te meten.

Een sensor die de elektrostatische lading van een baan meet biinnen explosiegevaarlijke omgevingen (ATEX). Kan worden toegevoegd aan het IQ Easy-platform. De Sensor IQ Easy is een staafvormig apparaat dat tot 16 sensorkoppen kan bevatten. Elke sensorkop kan op een strategische positie op het web worden geplaatst om de elektrostatische lading te meten.

Sensor IQ Easy 2.0 EX

FMX-004

De FMX-004 is een handige, compacte en handzame statische veldmeter in zakformaat. Het instrument voor het meten van statische elektriciteit vertelt je de statische elektriciteit gemeten in kV. Statische elektriciteit meten met een multimeter is niet mogelijk en daarom moet een statische oplaadmeter worden gebruikt.

De FMX-004 is een handige, compacte en handzame statische veldmeter in zakformaat. Het instrument voor het meten van statische elektriciteit vertelt je de statische elektriciteit gemeten in kV. Statische elektriciteit meten met een multimeter is niet mogelijk en daarom moet een statische oplaadmeter worden gebruikt.

FMX-004

TensION

De TensION kan gebruikt worden om AC/DC ontlaad- en laadapparatuur te controleren. De TensION geeft aan of er een hoge spanning aanwezig is op de ioniserende apparatuur.

De TensION kan gebruikt worden om AC/DC ontlaad- en laadapparatuur te controleren. De TensION geeft aan of er een hoge spanning aanwezig is op de ioniserende apparatuur.

TensION

Nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief voor bedrijfsnieuws, productupdates en releases.

Newsletter

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

In contact komen

Simco-ION biedt snelle, efficiënte en deskundige ondersteuning. Neem contact op voor technisch advies of om een oplossing op maat voor uw toepassing te bespreken.

Employee of Simco-ION