Acceptatie omgeving

Verschillende soorten statische eliminatoren

Statische elektriciteit kan lastig zijn in veel productieprocessen waar niet-geleidende materialen zoals plastic, papier, hout en textiel worden verwerkt. Vooral tijdens de wintermaanden, wanneer de luchtvochtigheid buiten laag is en de lucht binnen droog, kan statische elektriciteit veel problemen veroorzaken. In veel processen zoals druk- of coatingprocessen moet statische elektriciteit worden geëlimineerd omwille van de veiligheid en kwaliteit. Statische controle kan van groot belang zijn als productieprocessen werken met geïsoleerde (niet-geleidende) materialen.

(Hoge) statische ladingen kunnen leiden tot productieproblemen zoals

 • Beperking in de productiesnelheid van machines
 • Ongewenste aantrekking van stof en deeltjes
 • Ongewenste elektrische schokken bij productiemedewerkers.

Er zijn twee manieren op de markt om statische elektriciteit te verwijderen: de passieve en de actieve methode. Als de statische elektriciteit op een professionele en gecontroleerde manier verwijderd moet worden, kiest de moderne industrie tegenwoordig voor de actieve methode. Actieve verwijdering van statische elektriciteit gebeurt met hoogspanningsionisatieapparatuur. Deze apparatuur produceert positieve en/of negatieve ionen om statische elektriciteit van je producten te verwijderen. Als uw product negatief statisch geladen is, zal het positieve ionen aantrekken en als het positief geladen is, zal het negatieve ionen aantrekken.

Simco-ION Europe ontwikkelt en produceert deze ionisatieapparatuur al meer dan 60 jaar. In ons productenprogramma vindt u diverse producten voor het verwijderen van statische elektriciteit zoals: ionisatiestaven (AC en DC), –luchtsproeiers, –luchtblazers, –luchtmessen en –power units.

Om de problemen op te lossen moet een statische ladingsverwijderaar worden gebruikt. Er zijn veel verschillende statische oplostoestellen geproduceerd door Simco-ION Europe die zich onderscheiden door de verschillende toepassingen, de manier van werken of de plaats waar ze gemonteerd of neergezet kunnen worden. Klik op de link van de verschillende types om het juiste type statische eliminator voor uw toepassing te vinden.

Simco-ION Europe ontwikkelt en produceert al meer dan 60 jaar ionisatieapparatuur

Verschillende statische eliminatoren

Er worden veel verschillende statische eliminatoren geproduceerd door Simco-ION Europe. Ze onderscheiden zich door de verschillende toepassingen, de manier van werken of de plaats waar ze gemonteerd of neergezet kunnen worden.

Waves-white

Heeft u volledige statische controle nodig?

Ons IQ Easy Platform biedt een complete oplossing voor statische controle in elke industrie of productieproces.

IQ Easy Platform

In-Line ionisatoren

Simco heeft verschillende industriële in-line ionisatoren ontwikkeld om statische ladingen op materialen in pneumatische transportsystemen te neutraliseren. Wanneer niet-geleidende materialen door een luchtbediend buissysteem worden verwerkt, bevatten ze vaak een statische lading als gevolg van eerdere processen. Wanneer het materiaal door de buis wordt getransporteerd, genereert het een nog hogere statische lading. Een in-line ionisatiesysteem voorkomt dat materiaal in het buissysteem vastklemt en verstopt raakt door deze gegenereerde statische elektriciteit. Aanzienlijke kosten en tijd worden bespaard door te voorkomen dat machines moeten stoppen vanwege onderhoud en het reinigen van buissystemen.

Simco-ION biedt de Conveyostat in-line ionisator voor buizen met een grotere diameter. Deze wordt verticaal gemonteerd aan de ingang van een cycloon of opvangvat. De Conveyostat bestaat uit een roestvrijstalen buis met een wanddikte van minstens 2 mm. Afhankelijk van de diameter van de buis zijn meerdere statische eliminatorstaven in de buis geïntegreerd en aangesloten op een tweefasige voeding. De getransporteerde materialen worden geladen tijdens het transport in de buis, maar geneutraliseerd wanneer ze door de eenheid gaan

Een tweede in-line ionisatieoplossing van Simco-ION is de compacte Blowflex in-line ionisator. Dit is een statische oplossing die zeer geschikt is voor toepassingen met beperkte ruimte of wanneer het materiaal moeilijk toegankelijk is. De Blowflex in-line ionisator kan gebruikt worden in combinatie met meerdere nozzles, slangen of luchtringen.

Elke in-line ionisatieoplossing wordt op maat gemaakt en samen met een statische specialist gecreëerd. Voor meer informatie over in-line ionisatoren of technisch advies kunt u contact opnemen met Simco-ION.

 

Statische eliminatie over lange afstand

Statische eliminatie is het proces waarbij een stroom van negatieve en positieve deeltjes naar een geladen object geleid wordt. Het gepolariseerde deeltje op het oppervlak van het object recombineert met de gerichte tegengestelde deeltjes. Dit vermindert de statische elektriciteit op het object en “elimineert” zo de statische lading op het object. Normaal gesproken moeten statische eliminatoren zich dicht bij het object bevinden om niet aan efficiëntie in te boeten. De efficiëntie gaat verloren wanneer rondreizende gepolariseerde deeltjes recombineren voordat ze het object bereiken. Grotere afstanden kunnen bereikt worden met behulp van gespecialiseerde statische eliminatoren of luchtondersteunde statische eliminatoren. Statische verwijdering over lange afstanden kan worden bereikt met de volgende producten:

 1. DC statische eliminator voor lange afstanden
 2. AC statische eliminator voor lange afstanden
 3. Ioniserende blazers
 4. Ioniserende pistolen
 5. Ioniserende luchtmessen

Statische eliminatie over korte afstand

Statische eliminatie over korte afstand is het plaatsen van een statische eliminator zeer dicht bij het materiaal dat geneutraliseerd moet worden. Dit is normaal gesproken nodig om de invloed van buitenaf tot een minimum te beperken. Ook hebben kleinere machines beperkte ruimte om negatief en positief geladen deeltjes te creëren. De deeltjes worden gericht en bereiken het object onmiddellijk voor het neutralisatieproces. De statische eliminatoren die we hier aantreffen zijn normaal gesproken erg klein van formaat en worden meestal gevoed door een externe hoogspanningsvoeding. Korte afstand statische eliminatie kan gedaan worden met de volgende apparatuur:

 1. DC korte afstand statische eliminators
 2. AC korte afstand statische eliminatoren
 3. Ioniserende blazers
 4. Ioniserende pistolen
 5. Ioniserende luchtmessen
 6. Ioniserende sproeiers
 7. Inline-ioniserende apparatuur
 8. Tafel ionisatoren

Statische neutralisatiesystemen

Statische elektriciteit is de aanwezigheid van een elektrische spanning in een niet-geleidend materiaal. De geladen deeltjes kunnen daardoor niet bewegen. Normaal gesproken zal er in geleidende materialen door spanningsverschillen een stroom ontstaan om toegang te krijgen tot geladen deeltjes die naar de aarde stromen wanneer ze geaard zijn. Statische elektriciteit kan echter niet naar de aarde stromen omdat de moleculen en ionen niet kunnen bewegen in het materiaal waarin ze aanwezig zijn. Statische elektriciteit kan daarom alleen geneutraliseerd worden door een statisch neutralisatiesysteem. Statische neutralisatiesystemen sturen tegengesteld geladen deeltjes naar het object dat geneutraliseerd moet worden. De geladen deeltjes zullen recombineren met het geladen object totdat er geen spanningsverschil meer is. Het object wordt dan geneutraliseerd. Statische neutralisatiesystemen kunnen normaal gesproken uit verschillende statische eliminatoren bestaan.

Nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief voor bedrijfsnieuws, productupdates en releases.

Newsletter

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

In contact komen

Simco-ION biedt snelle, efficiënte en deskundige ondersteuning. Neem contact op voor technisch advies of om een oplossing op maat voor uw toepassing te bespreken.

Employee of Simco-ION